Na návštěvě u vítěze soutěže

Na návštěvě u vítěze soutěže

ZD Nová Ves-Víska je známým a uznávaným chovatelem českého strakatého skotu, v loňském roce dokonce získalo titul v soutěži šlechtitelských chovů, jejímž partnerem byla pro rok 2020 společnost Tekro, spol. s r. o.

Podnik hospodaří na Vysočině v blízkosti Chotěboře na 855 hektarech zemědělské půdy, z nichž připadá 42 ha na trvalé travní porosty a zbylá část je půda orná. Rostlinná výroba je zaměřena především na zajištění chodu živočišné výroby, na stovce hektarů najdeme kukuřici na siláž, jetele se pěstují na zhruba 240 hektarech ve směskách s ječmenem, stejně jako hrachy. 
Z tržních plodin se v podniku pěstují především obilniny (pšenice na 120 ha, ječmen ozimý na 80 ha, jarní na 50 ha, triticale na 55 ha a žito na 30 ha), mák (20 ha) a řepka na 100 hektarech. Část obilnin je určena pro prodej, část pro zkrmení.
 

Strakatý skot

V jednom středisku chová družstvo zhruba 1000 kusů českého strakatého skotu, krav je 460. Průměrná užitkovost dojnic je na úrovni 9800 až 9900 kilogramů mléka, za loňský kontrolní rok nadojily zdejší prvotelky 8272 kg mléka, krávy na druhé a dalších laktacích 10 392 kg a průměrná užitkovost za všechny dojnice činila 9827 kg mléka. Za prvních sedm měsíců nového kontrolního roku je to v průměru 9942 kg (prvotelky 8141 kg, starší krávy 10 423 kg mléka). Denně se do mlékárny dodává 11 680 litrů suroviny za aktuální jednotkovou cenu 8,71 Kč.



FOTO: V podniku se aktuálně chová 460 strakatých krav


Mezidobí v chovu činí zhruba 385 dní a průměrný věk prvního otelení je mezi 25 a 26 měsíci. Limitem pro zapouštění jalovic je podle místopředsedy Svazu chovatelů českého strakatého skotu, z. s., a předsedy podniku Ing. Romana Sadílka hmotnostní limit na úrovni 450 kilogramů, přičemž zmiňuje intenzivní odchov jalovic do věku 11 měsíců, kdy není výjimkou živá hmotnost 420 kg. Jak komentuje, dnešní strakaté krávy čili fleckvieh jsou ranější než původně chované dojnice. „Telí se i ve věku nižším než 24 měsíců a není znatelný rozdíl v dojivosti, nejsou, jak se říká, podražené,“ je přesvědčen Ing. Sadílek. Tento postup navíc přináší finanční benefit za prodané vysokobřezí jalovice, jichž například v loňském roce bylo 120 kusů. Do obratu zůstává zhruba deset těch nejlepších.
 

Nezbytná genetika

Samozřejmostí je využívání nejlepších býků jako otců další generace. „Vybíráme je jak podle genomických plemenných hodnot, tak podle údajů o kvalitě vemen, končetin a rozmístění struků. Pro náš chov je totiž kromě užitkovosti stěžejní také dlouhověkost a s ní související dobrý zdravotní stav,“ komentuje předseda družstva a dodává, že dokladem je vysoký počet stotisícových plemenic v chovu.
Zároveň uvádí, že pokud kráva na druhé laktaci nedosahuje užitkovosti vyšší než 10 000 kilogramů, uvažuje se o jejím vyřazení. Od roku 1994 praktikují v podniku embryotransfer, na počátku přitom bylo pět rodin, které jsou ve stádě znatelné i dnes. Z nejnovějších technologií využívají genotypování plemenic podle metodiky Svazu chovatelů českého strakatého skotu. Jak komentuje Ing. Sadílek, u této metody jsou sice počáteční náklady, ale kdo chce prodávat vysokobřezí jalovice, musí je selektovat jak podle původu, tak podle genomických plemenných hodnot. „Celkově se to vyplatí, prodávání plemenného materiálu je pro podnik finančním přínosem, “ je přesvědčen předseda družstva a dodává, že například v roce 2019 prodali devět plemenných býků, v roce 2020 pět plemeníků, z toho jednoho do Německa.



FOTO: Mytí dojírny přípravkem Target Powergel se v podniku osvědčilo
 

Eliminace patogenů

Volná stáj pro dojnice vznikla z původního čtyřřadého kravína, její součástí je rybinová dojírna pro 2 x 10 plemenic. Jak uvádí předseda podniku, nezbytnou součástí práce na dojírně je například mezidezinfekce strojů během dojení či dezinfekce struků před dojením, ke které v chovu využívají zhruba rok technologii Ambic EasiFoamer dodávanou na trh společností Tekro, aktuálně s přípravkem Supa-Max na bázi kyseliny mléčné. K eliminaci patogenních mikroorganizmů přispívá také mytí dojírny přípravkem Target Powergel, což je alkalický detergent k rychlému odstranění organického znečištění včetně tuků. „Tento přípravek od firmy Tekro se nám osvědčil i při umývání bud pro telata,“ dodává Ing. Sadílek.
Podle jeho slov je nezbytná i kultivace mléka od krav s mastitidou na PM testech, která se opakuje jak během léčení, tak po vyléčení zánětu. V průměru se v chovu měsíčně léčí šest až sedm krav s tímto onemocněním. Díky těmto postupům je v chovu stabilní hodnota SB v mléce, které odpovídá kvalitou Q CZ mléku a nedochází ke zbytečným ztrátám mléka v důsledku velkého počtu mastitid. V neposlední řadě podnik oceňuje i finanční úsporu za léčbu mastitidních zvířat.
 


FOTO: Aplikátor Ambic EasiFoamer se snadno používá, výhodou dezinfekce Supa-Max je mimo jiné i výrazná barva zaručující snadnou kontrolu nad nanesením přípravku

 


FOTO: Jak komentuje zástupce společnosti Tekro Radek Mayer, boudy jsou po vyčištění Tagetem Powergel jako nové