Koupele paznehtů - úspěšná kazuistika z VOD Kámen

Koupele paznehtů - úspěšná kazuistika z VOD Kámen

Koupele paznehtů - úspěšná kazuistika z VOD Kámen

Pro letošní rok se partnerem soutěže šlechtitelských chovů českého strakatého skotu stala společnost Tekro, spol. s r. o., která s mnoha chovy českého strakatého skotu úzce spolupracuje. Jak na setkání v Radešíně řekl předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu a hlavní zootechnik VOD se sídlem v Kámeně Marian Bílý, zástupci společnosti Tekro zajíždějí i do tohoto známého podniku.

MVDr. Pavlína Bidlová ze společnosti Tekro představila přítomným univerzální pěnovou jodoforovou dezinfekci s názvem Biocid-30. Podle jejích slov je jód nejčastěji používaným dezinfekčním prostředkem pro zdraví zvířat na světě, používaným také pro lidskou chirurgii. „Jod je vysoce účinný při usmrcování patogenů, má baktericidní, virucidní a fungicidní účinek. Při nebo po použití nepoškozuje pokožku ani nepáchne. Zároveň je v přírodě se vyskytujícím prvkem a také součástí krmiva pro zvířata. Jeho výhodou je hnědá barva indikující jeho použití,“ uvedla MVDr. Bidlová.

Dva typy jodových dezinfekcí:
V zásadě se používají dva typy dezinfekcí obsahujících tento prvek. Elementární jod se získává přímo z minerálů a je 100%. Upravuje se do formy jodoforu, tedy komplexu elementárního jodu v kombinaci se smáčedly. Podle přednášející je stabilní, nevyvolává rezistenci, není bioakumulativní a je šetrný k životnímu prostředí. Přípravky pro dezinfekci prostředí obsahují až 3 % elementárního jodu v koncentrovaném stavu. Druhý typ, PVP jod se často používá v humánní i veterinární oblasti a je šetrný k pokožce. Jedná se o polymer obsahující 10 hmotnostních procent jodu, tedy 10% PVP dezinfekční prostředek bude obsahovat 1 % jodu. K prvnímu typu se řadí podle MVDr. Bidlové i Biocid-30: „Byl vyvinut speciálně pro stájové prostředí, pro dezinfekci nejen v chovech přežvýkavců, dá se použít při přítomnosti zvířat a na ošetřování paznehtů. Účinkuje i v přítomnosti organické hmoty, vyznačuje se širokospektrálním účinkem proti patogenům. Aplikace i účinnost je přitom viditelná díky zabarvení přípravku. Stoprocentně biologicky odbouratelný přípravek navíc nepoškozuje životní prostředí.

Testování přípravku:
„V důsledku kulhání krav způsobené bolestí dochází ke snížení příjmu krmiva a mléčné produkce, ztrátě tělesné hmotnosti a také imunosupresi, která souvisí s projevy zánětů. Nesmíme zapomenout ani na přímé ztráty související s léčbou, nástupem chronicity a vyřazením zvířat z dalšího chovu,“ uvedla MVDr. Bidlová. Ověření účinnosti přípravku na nemoci paznehtů bylo provedeno v podniku VOD se sídlem v Kámeně. Od srpna 2018 do února 2019 probíhalo kontrolní období bez koupelí. Koupání probíhá od druhého týdne v únoru 2019, 3x v týdnu, ráno – odpoledne, v 1,2% roztoku Biocidu- 30. Před vlastní koupelí se krávy přehánějí vanou s vodou z důvodu mechanické očisty paznehtů. Kontrola účinnosti Biocidu se provádí podle změny barvy. Do vany se napustí zhruba 250 litrů vody a přidají se tři litry Biocidu-30, tzn. vznikne 1,2% roztok. Po průchodu poloviny dojnic, což je přibližně 300 kusů, se dolejí další tři litry přípravku a dopustí se vodou. To vydrží až do konce koupelí (celkem 600 krav). Po dojení, tedy po průchodu 600 krav se, jak vana na čistou vodu, tak vana s Biocidem-30 vypustí a vyčistí. V Kameni jdou dojnice přes vanu s vodou a následně přes místo mezi vanami. To je při nahánění skupin na dojírnu pravidelně oplachováno čistou vodou. Do roztoku vstupují „s čistými paznehty“. Tím se podle Pavlíny Bidlové výrazně šetří spotřeba použitého Biocidu, násobí se jeho účinnost a také je po průchodu 50 dojnic barva roztoku stejná jako na začátku. „V případě koupelí bez možnosti umytí paznehtů je ve vaně velké množství organické hmoty a účinnost 1% Biocidu klesá už po průchodu 60 krav,“ dodala přednášející.

Výsledky experimentu:
Podle MVDr. Bidlové a také podle hlavní zootechničky VOD se sídlem v Kámeně Ing. Petry Hlaváčkové se pokus osvědčil. „Za sledované období klesla nutnost provádět podkování o 63 % a obvazování o 87 %. Také došlo k poklesu výskytu lézí povrchové dermatitis interdigitalis o 82 procent, dermatitis digitalis o 65 %, Rusterholzův vřed o 44 %, nemoci bílé čáry o 55 %, nekrobacilózy o 62 % a kombinací nekrobacilózy a nemoci bílé čáry dokonce o 100 %. Celkově došlo pravidelným používáním koupelí v 1,2% Biocidu, 3x týdně ráno a večer, od srpna 2018 do června 2019 k poklesu výskytu problémů s paznehty v průměru o 68 % a klesla nutnost použití léčebných zákroků o 75 %. Při ekonomickém výpočtu, kde byly zohledněny i krávy vyřazené z důvodu nemoci končetin, se podle přednášející zjistilo, že ztráta na mléce v důsledku onemocnění paznehtů představuje za kontrolní období sedmi měsíců více než 1,8 milionu korun. „Po zahájení koupelí se stav výrazně zlepšil a ztráty jsou znatelně menší. Náklady na Biocid za pět měsíců používání činily 340 tisíc. Z tohoto výpočtu je zřejmé, že používání jodoforového přípravku v chovech skotu je efektivní,“ uzavřela MVDr. Bidlová.

Foto Jana Velechovská