Pěnové čištění a dezinfekce v dezinfekčním programu

Pěnové čištění a dezinfekce v dezinfekčním programu

Pěnové čištění a dezinfekce v dezinfekčním programu.

Dezinfekční program je zaměření všech kroků na ochranu telat před onemocněním. Nejedná se pouze o dezinfekci, ale o synchronizovanou činnost všech zaměstnanců i externistů v každém intenzivním chovu. Tento program určuje správný postup a použití čistících i dezinfekčních přípravků a měl by být součástí preventivních opatření v chovu skotu.

Jedním z nejdůležitějších kroků v zoohygieně je účinné čištění povrchů stájí pro hospodářská zvířata. Je důležité, aby při čištění povrchů nedocházelo k vytváření infekčního aerosolu a následné kontaminaci okolí. Aerosol vzniklý při mytí pouze vodou a v 99 % případech vysokým tlakem (nad 100 bar, rotační tryska), s sebou přenáší prachové částice i zbytky organické hmoty, které přenáší patogeny na kilometry daleko. To má za následek přenos chorob. Jedním z efektivních způsobů čištění je používání speciálních mycích přípravků pomocí pěnové aplikace. Ve stáji je celá řada vysoce nasákavých materiálů (dřevo, plast, beton atd.). Klasickým vysokotlakým mytím (nad 100 bar, rotační tryska) se, kromě rizika kontaminace, za vysoké spotřeby vody rozruší povrchová vrstva organického materiálu a na místě tak zanechává zdánlivě neodstranitelný biofilm. Oproti tomu pěnová aplikace se speciálním smáčedlem dokáže „zatáhnout“ mycí přípravek do mikrokapilár povrchu a tím připravit i problematický povrch pro lepší působení dezinfekčního přípravku. Při běžném mytí a následné dezinfekci dochází k prorůstání mikroorganismů na povrch již do 72 hodin!

Proč začít používat pěnové čištění?

  • Nestéká po stěnách – dlouhé působení mycího přípravku
  • Při aplikaci a následném mytí nevzniká nebezpečný aerosol
  • Rychlá aplikace pomocí pěnovací koncovky
  • Rovnoměrné pokrytí viditelné okem – důležitá vizuální kontrola
  • Dokonalejší čištění všech povrchů včetně kapilárního čištění nasákavých povrchů – zlepšení účinnosti následné dezinfekce

Amfoterní a neionogenní smáčedla

Tato smáčedla souběžně pronikají do organických nečistot. Neionogenní smáčedla silně emulgují mastné nečistoty, zatímco amfoterní stabilizují neionogenní smáčedla, čímž značně posilují jejich pronikání do nečistot. Naopak mnohé univerzální čistící přípravky mají anionaktivní složky, které neutralizují dezinfekční produkty obsahující KAS (s volným kladným nábojem).

Změkčovač vody: Trinatrium nitrilotriacetát je silný sekvestrant a odstraňuje ionty tvrdosti vody (uhličitany). Zabraňuje srážení solí tvrdé vody, které znemožňují odstraňování nečistot.

Tato kombinace napomůže zvýšit následnou účinnost dezinfekčního přípravku.

DezinfekceÚčelem dezinfekce je ničení škodlivých mikroorganizmů. Není ale možné je zničit všechny. Nutné je snížit jejich počet na úroveň akceptovatelnou pro zdraví zvířat! Zároveň je nutné si uvědomit, dezinfekce není v žádném případě sterilizace.

Chyby, které se mohou vyskytovat při použití dezinfekčních přípravků

  • špatný výběr přípravku – univerzální, stékavý, neúčinný širokospektrálně, bez účinných smáčedel
  • samotný postup práce - nedostatečná aplikace, zpětná kontaminace na již vydezinfikovaných prostorech, míchání různých přípravků
  • špatně zvolená koncentrace a dávkování

Zásady používaní dezinfekčních přípravků

Použití vždy na suchý povrch. V případě rychlého ztrácení pěny (do 2 min) při použití pěnové aplikace je nutné se k místu vrátit a znova aplikovat – vizuální kontrola. Pěna se ztrácí z důvodu velké nasákavosti (zbytky org. materiálu, nasákavý povrch atd.). Hustá pěna na svislém povrchu vydrží 30 - 45 minut. Po skončení nechat dezinfekci zcela oschnout (12 - 48 hodin). Zaschnutí umožňuje absorpci použité dezinfekce do ošetřených ploch a zabrání možnému naředění roztoku a následnému zeslabení účinku. Takto provedená dezinfekce zabrání růstu bakterií a plísní na nasákavém povrchu až na dobu 8 týdnů.

Poté je možno naskladnit zvířata.

Stájová dezinfekce musí být účinná v podmínkách chovu, tj. ve tvrdé vodě, proti širokému spektru mikroorganizmů, na porézním i nenasákavém povrchu, při nízkých i vysokých teplotách, při organickém znečištění. Musí být dlouhodobě reziduálně biostatická, netoxická a nedráždivá po aplikaci, neabrazivní a nekorozivní, úředně ověřená ve stájových podmínkách, stabilní a bezpečná, cenově příznivá na 1 m2.

Ing. Radek Mayer

Odborný konzulent pro zoohygienu

Aplikace pěnovacího přípravku

Aplikace mycího pěnovacího přípravku SHIFT

Aplikace dezinfekčního přípravku BIOCID®-30

Důkladné odstranění organické hmoty.